Естония даде политическо убежище на руски блогър 13.07 | 14:25

Сава Терентиев беше осъден на 1 г. затвор за остър коментар срещу руската полиция

От Петя Михайлова

Руският музикант и блогър Сава Терентиев, който беше осъден преди три години за разпалване на омраза срещу правоохранителните органи, получи политическо убежище в Естония, съобщи Би Би Си.

Съпругата и синът му, който се роди в Естония, също получиха разрешение за пребиваване като членове на семейство на политически бежанец.

Скандалът около коментарите на Терентиев срещу руската полиция се разгоря през 2007 г.

Коментарът, заради който Терентиев беше осъден, е бил поместен в блога на местния журналист Борис Суранов. Според материалите от следствието, на 15 февруари подсъдимият, участвайки в дискусия за корупцията в редиците на правоохранителните органи под псевдоним terentiev, е оставил коментар, в който не се изказва ласкаво за милиционерите и призовава да бъдат изгаряни на градския площад.

Самият блогър напълно отрича да има вина за разпалване на ненавист. Той е признал обаче авторството си.

През юли 2008 г. съдът в столицата на република Коми Сиктивкар го призна за виновен в разпалване на ненавист, вражди и унижаване на човешкото достойнство и го осъди на 1 година лишаване от свобода условно.

Терентиев разказва, че след издаването на присъдата животът в родния Сиктивкар станал много труден.

"Познаваше ме всяко куче. С работата също имах проблеми, вратите се затваряха пред мен заради лоша репутация", допълва той.

Терентиев е обжалвал присъдата на съда в Сиктивкар пред Европейския съд по правата на човека, който все още не я е разгледал.

Сава Терентиев е категоричен че нито в близко, нито в далечно бъдеще ще се завърне в Русия.

Водещи

Най-четени