Жертвите от атентатите в Багдад вече са към 100 12.05 | 10:58

Отговорност и за трите коли-бомби пое "Ислямска държава"

От iNews.bg

Атентатите с три коли-бомби в иракската столица Багдад доведоха до смъртта на близо 100 души. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава”. Единият взрив е разтърсил северния квартал Садр в около 10 ч. местно време. При него са загинали 64 души. Десетки хора в последствие се събраха на улицата, обвинявайки правителството за нещастието, предаде АФП, цитирана от Фокус.

Друга кола-бомба уби поне 17 души на входа на близкия квартал Кадхимия, в който се намира важно шиитско светилище. При взрива са загинали няколко служители на реда. Районът често е обект на подобни нападения. Следобед трета кола се взриви в района Джамеа в западен Багдад, където загиналите са най-малко 13. Общо около 150 човека са ранени при трите атентата. "Ислямска държава” излезе с изявление в интернет, в което поема отговорност за нападенията. Сунитската радикална групировка смята мюсюлманите-шиити за еретици и атентатите й често са насочени срещу тях.

Говорителят на правителството Саад Ал-Хадити часове след първия взрив в работническия Садр заяви в телевизионно обръщение, че "Ислямска държава” вече контролира само 14% от Ирак, в сравнение с достигнатите 40%. 

Този факт обаче не влияе на възможността на джихадистите да нападат столицата на страната, както и не помага за предотвратяването на няколко месечната политическа криза в нея. Премиерът Хайдер Ал-Абади търси начин да замени партийните фигури сред министрите си с технократи. Ходът му обаче среща неодобрението на влиятелните партии, които разчитат на министрите си за средства и покровителство. Миналия месец протестиращи нахлува в строгоохраняваната Зелена зона и щурмуваха сградата на парламента, след като депутатите за пореден път не можаха да одобрят новите министри. Оттогава не е имало заседания на законодателния орган. 

Водещи

Най-четени