Жълти жилетки на протест и в Хелзинки заради миграционната политика 14.12 | 11:23

Недоволните се събират на 17 декември пред парламента

От iNews

В понеделник, 17 декември, финландските активисти планират да проведат протест пред парламента в центъра на Хелзинки срещу глобалния пакт за миграцията, приет в Мароко, предаде ТАСС.

Участниците в протеста са призовани да носят жълти жилетки, обяви организаторът на акцията Понтус Седерблом. "В поканата е написано участниците да облекат жълти жилетки. заради събитията във Франция използването им стана широко разпространено", поясни той.

Предстоящият митинг се обсъжда и във фейсбук групата на финландските жълти жилетки, в която участват над 1500 души. Според Сердблом тяхната акция се различава от тази на французите с това, че ще премине мирно. Той допусна, че в нея вероятно ще участват и представители на опозиционната партия "Истински финландци",  която критикува настоящата миграционна политика на страната.

Глобалният пакт за миграцията на ООН бе одобрен  в Маракеш на 10 декември от делегатите на над 160 държави, но не и от България . Документът не е юридически обвързващ и акцентира върху проблеми като намаляване  негативните фактори от миграцията, защита и интеграция на мигрантите,  а също достъпност до редовната миграция. 

 

Водещи

Най-четени