За две години война: Русия окупира 18% от територията на Украйна 24.02 | 09:00

Страната агресор обяви 4 области за свои

От iNews

Две години след началото на руската инвазия в Украйна няма изгледи войната да свърши скоро. Дългата 1000 километра фронтова линия не е променяна от месеци. Русия окупира 18% от територията на Украйна и обяви 4 области за свои.

Продължава ежедневният руски обстрел на градовете и инфраструктурата в страната. Повече от 500 000 души са убити и ранени от двете страни. Реална оценка за броя на цивилните жертви е невъзможна.

Над 6 милиона украинци избягаха зад граница, а бъдещото възстановяване на страната към днешна дата се изчислява на 486 милиарда долара. Войната доведе до инфлация и икономически проблеми в Европа.

След три десетилетия демилитаризация, агресията на Русия накара европейските страни да обмислят мащабно превъоръжаване, разказва НОВА.

За малката Ангелина баща ѝ вече е само снимка и спомен. Той е един от десетките хиляди украинци, убити на фронта. "От кметството ми казаха - не знаехме, че гробовете ще са толкова много. Щяхме да направим алея на героите”, споделя Альона Онишчук, съпругата на загиналия войник.

Само в нейния град има десетки почернени семейства. Гробището непрекъснато се разширява и повечето жители вече са възрастни хора и жени. Те също не се занимават с предишната си работа.

"Преди войната водех активен живот. Имах хобита и приятели. Много от тях вече не са ми приятели. Войната разкри кой какъв е. Сега абсолютно непознати хора са ми като роднини”, казва Юлия Самотуха, учителка и доброволец.

Заедно с още една учителка - Светлана, Юлия прави свещи за войниците в окопите. Украинската армия разчита на усилията и помощта на хиляди подобни доброволци.

"Понякога се уморявам наистина много. Постоянният стрес и безсъние ми се отразяват зле. Но после прекарвам един ден в леглото, взимам лекарствата и започвам пак с подновена енергия. Какво друго ми остава?!”, обяснява Светлана Вербицка, учителка и доброволец.

В Кривой рог се проведе малко шествие. Роднини и близки на войници в плен носят техни снимки и искат освобождаването им. Русия взе хиляди пленници в Мариупол. Много от тях продължават да са в неизвестност близо две години по-късно.

"С всичката сила, която имаме, искаме да им покажем, че ги подкрепяме. Никой не ги е забравил”, казва Татяна Терлецка, майка на изчезнал войник.

Водещи