Забраниха на египетските граждани да протестират 26.01 | 12:51

Поне 200 са арестуване след снощните протести

От Елена Коцева

Египетското правителство забрани на своите граждани да организират митинги, шествия и протести. В забраната се посочва, че нарушаването й ще бъде наказано с моментален арест.

Въпреки това местни медии съобщават, че граждани, предимно по-млади хора, започват да се събират в центъра на столицата Кайро.

По време на вчерашните сблъсъци с полицията бяха арестувани 200 демонстранти, настояващи за оставката на президента Мубарак. Възможно е да има и нови арести. При разгонването на демонстрациите вчера загинаха трима души - двама от протестиращите и един полицай.

Пострадали са над сто служители на силите за сигурност, се казва в съобщение на вътрешното министерство, цитирано от БиБиСи. 

Протестите са насочени срещу управлението на президента Хосни Мубарак, като обаче са провокирани от неспиращата инфлация и голямата безработицата в страната. Допълнително стандартът на живот бе ударен и от икономическата криза.

 

Самият Мубарак, който управлява страната от 1981 година, все още не е реагирал по никакъв начин.

В страната Twitter и Facebook бяха блокирани. Това е опит на властите да спрат организирането на още протести, по подобие на начина, по който се организираха в Тунис и в Иран. Преди две години иранските противници на президента Махмуд Ахмадинеджад не само се уговаряха протестите по интернет, но и това беше единственият начин светът да види какво се случва в Ислямската република. 

 

iNews припомня, че напрегнато продължава да бъде и в още една северно африканска държава – Тунис, където след няколко седмични протести, президентът Бен Али бе принуден да напусне страната и бе сформирано ново правителство.
Протестите и в Тунис също бяха провокирани предимно от икономическата ситуация в страната.

Водещи

Най-четени