Загиналият "Руски Рамбо" в Сирия е от малко селце 31.03 | 15:54

Героят, пожертвал живота си, е бил едва на 25

От Ани Романова

Подвигът на 25-годишния жител на село Городки от Оренбургска околия Александър Прохоренко беше широко обсъждан от световните медии, които нарекоха войника "Руският Рамбо".

На 24 март 25-годишният руски офицер Александър Прохоренко бе убит по  време на изпълнение на специална мисия за насочване на руските авиационни удари по действащите позиции на терористи от ИД. 

За гибелта на офицера при изпълнение на бойната му задача в района на Палмира се появи информация преди няколко дни. Представител от руската база Хмеймим в Сирия още тогава предаде на журналисти, че руският военнен е загинал в района на населения пункт Тадмор при изпълнение на спецмисия по насочване на цели за авиоудари от страна на руските самолети срещу терористи на "Ислямска държава".

Прохоренко е привлякъл противниковия огън върху себе си, а след като е бил открит и заобиколен от бойци на ИДИЛ, е дал координатите на руската авация да бомбардира терористите, като по този е пожертвал себе си, за да не попадне във вражески плен.

Кой е Александър Прохоренко?

Военната си кариера момчето от с. Городки на Тюлганския край започва, веднага след завършване на средното си образование. Александър се записва във Ваенната академия за противовъздушна отбрана. За съжаление карариерата му завършва трагично 10 години по-късно, разказва местният сайт http://oren.mk.ru/.

Родителите и съпругата на Шура, както са го наричали близките му, са известени от официалните власти. Заедно с тях скърби цялото селце, роднини, приятелели, съученици и съкурсници.

"Възхищавам се на героизма на обикновеното момче от малко руско селце, което е поставило изпълнението на целта и запазване живота на останалите над своя", споделя един от близките на Прохоренко.

Водещи

Най-четени