Замерват радиацията на 100 места в Токио 15.06 | 12:50

До този момент радиационният фон се измерваше само в район Синдзюку

От Петя Михайлова

Администрацията на японската столица Токио взе решение да провежда мониторинг на радиацията на 100 контролни точки в мегаполиса, съобщи РИА Новости.

До този момент съществуваше само един пункт за измерване на радиацията – в токийския район Синдзюку. В кметството са постъпили множество жалби за замерване на радиацията в различни райони на града, тъй като данните от район Синдзюку съществено са се различавали от замерванията на други места.

За мониторинга градът е разделен на участъци от по 4 кв. км. На първо време радиационният фон ще бъде измерван в детски градини, училища и паркове. Резултатите ще бъдат публикувани всяка седмица на сайта на кметството.

След опустошителното земетресение в Япония през март и последвалата авария в АЕЦ "Фукушима" се появи информация за наличието на радиоактивни елементи, в частност изотопи на йода и цезия, във въздуха, морската и питейната вода, както и в хранителни продукти.

Компанията оператор на АЕЦ "Фукушима" ТЕПКО заяви, че очаква съществено понижаване на радиацията на територията на централата в следващите 3 месеца след аварията.

Японската агенция за ядрена и промишлена безопасност обяви седма степен на ядрена опасност, вследствие на аварията. Седмо ниво на ядрена опасност е било обявявано само веднъж – по време на аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 г.

Водещи

Най-четени