Отново радиокативен теч във Фукушима-1 12.05 | 15:42

Властите обявиха готовност да предоставят на ТЕРСО помощ от 62 милиарда долара

От Елена Коцева

В атомната електроцентрала "Фукушима-1" отново бе засечено изтичане на редиоактивна вода. Течът е станал от тръба към трети реактор. Според информация на оператора ТЕРСО съдържанието на радиокативен цезии-134 е превишило нормата 620 хиляди пъти, пише Lenta.ru.

Част от радиоактивната вода и изтекла в прилежащата акватория. Както се съобщава, водата в резервоарите е отделена от океана със специални бариери и е със съдържание на радиоактивни вещества в количество, което превишава 32 хиляди пъти нормата.

По-рано от компанията-оператор за първи път обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Миналата седмица в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.

В момента специалисти вкарват по 8 тона вода на час между външната обвивка и корпуса на реактора, за да се повиши ефективността на охладителната система.

Остава неясно състоянието на втори и трети реактор в атомната централа. По оценки на експерти там горивните пръти са били стопени до 30-35%.

Властите в страната обявиха готовност да предоставят на ТЕРСО помощ от 62 милиарда долара.

Предстои в Токио да бъде представена компенсационна схема, в съответствие с която ще бъде създаден фонд за изплащане на компенсации заради авариралата централа.

Токио планира да привлече към този проект редица енергийни компании, което да позволи застраховане от възможни ядрени извънредни положения за в бъдеще.

iNews припомня, че след разрушителното земетресение и последвалото го цунами от 11 март на АЕЦ "Фукушима", разположена на североизточното крайбрежие на страната, се случи серия от аварии, които доведоха до сериозно изтичане на радиация в околната среда. В АЕЦ-а аварира и системата за охлаждане, като се наложи властите да изливат тонове вода от въздуха.

След инцидента в редица райони на Япония беше открито радиоактивно замърсяване – с йод и цезий, във въздуха, морската и питейната вода, а също и в хранителни продукти.

На 12 април японската агенция по ядрена и промишлена безопасност определи опасността от аварията на "Фукушима – 1” като 7-ма степен – най-високата, присвоена до този момент единствено на аварията в Чернобил през 1986 година.

Вече два месеца японските власти не могат реално да овладеят проблемите в ядрената централа. 

Водещи

Най-четени