Заради камиона-убиец: Германци искат смъртно наказание за терористи 21.12 | 20:16

Невиждано полицейско присъствие, бетонни заграждения и КПП-та тормозят хората дори в малките градове след атентата в Берлин

От Кристиан Костурков

Атентатът с камиона-убиец в Берлин преобърна предпразничния живот на германците. Огромна част от тях изпитват все по-смесени чувства към бежанците. Докато една част от обществото все повече се настройва срещу политиката на отворените врати на Ангела Меркел, други все още са солидарни с мигрантите и смятат, че трябва да им се помага, защото са в беда. Въпреки това обаче всички заклеймяват остро действията, довеждащи до убити и ранени. Сред по-радикално настроените групи от обикновените граждани дори вече се чуват изключително крайни мнения. Като например, че в страната трябва да бъде върнато смъртното наказание за доказани терористи, извършили атентати. Това разказа пред iNews българката Боряна Димитрова, която от 12 години живее в град Кил.

Дори там, на север, в малката за германските стандарти столица на провинция Шлезвиг-Холщайн настроенията срещу бежанците стават все по-негативни. До неотдавна мигрантите там не са били често срещани и обикновено са забелязвани, когато преминават транзит, за да се качат на фериботите за Швеция. Нападението над коледния базар в Берлин, 12-те жертви и 48-те ранени обаче е дало отражение на живота на хората в Кил за часове. "В момента се намирам край една от църквите. Тук никога не съм виждала патрулни коли. Докато си говоря с вас, изпуших 1 цигара и минаха цели 2 буса с полицаи", казва Боряна.

Някои от приятелите й в Кил вече се изказват доста по-остро не само срещу мигрантите, но и срещу чужденците. "Тия защо изобщо ги пускат?", е един от най-често срещаните коментари. Дори и по-либерално настроените вече са изнервени. И не само на бежанците, но и на властите. "Не можем да си кажем мнението дори, защото веднага ще ни заклеймят като нацисти", споделят с Боряна нейни познати. Всички обаче са възмутени от случващото се и особено от атентата в Берлин.

Ситуацията след терористичното нападения вече се е отразила осезаемо и на празничното настроение. "Хората по улиците на Кил изглеждат по-изнервени, притеснени. Голяма част от тях вече избягват и публични мероприятия. В същото време масово се коментира как от сутринта в Хамбург, който е най-близкият ни голям град, вече се изграждат заграждения около местата, където се събират повече хора. Говори се, че ще останат така и след Коледа и Нова година", разказва българката. Нейни познати и приятели от други германски градове й споделят, че на много места вече се организират контролно-пропускателни пунктове, които изнервят хората, но те се примиряват, осъзнавайки, че това се прави за тяхната сигурност. Макар в Кил още да няма такива КПП-та, се говори, че и там ще бъдат поставени. Също и заграждения.

За уплаха на германците от атентати дава и пример буквално от днес. Нейна приятелка от съседен град е трябвало да дойде на коледния базар, организиран всяка година в Кил. Уговорката им е била да се срещнат направо там, да се разходят, да разгледат, да купят подаръци, да седнат в някое заведение да си поговорят. Сутринта обаче приятелката й се обадила и първата й реплика била: "Знаеш ли какво. Я си се прибери след работа, а аз направо ще дойда у вас".

Боряна разказва, че и дребният бизнес също вече страда от последствията от атентата. На традиционния коледен базар в Кил, а и навсякъде в Германия, продукцията си предлагат по-малки фирми. Печалбите обаче са големи, заради което наемите са скъпи. В момента по тези базари има значително по-малко хора, което значи, че и оборотите ще са много по-ниски. А наемите вече са платени. Но търговците, при така стеклата се ситуация, не се притесняват за печалбите си, а за това дали изобщо ще успеят да си избият парите, платени за наем. И дали няма да фалират, тъй като в над 90% от случаите става въпрос за малки семейни фирми.

Боряна понякога помага на местната полиция като преводач. Предвид това, че познава отчасти работата на германските органи на реда, я попитахме знае ли защо снимка на новия предполагаем извършител на атентата от Берлин бе публикувана със заличени очи, така че да не може да се познае лесно. Без да се замисли, отговорът й беше: "Защото, ако го познаят на улицата, ще го линчуват. Веднага. А дори може и някой невинен да пострада".

Водещи

Най-четени