Заробване зад граница: Българи берат кестени при мизерни условия 06.11 | 10:48

Трима португалци са били арестувани по обвинение в трафик на хора

От Теодора Кокаланова

Автобусите и самолетите са препълнени с желаещи за работа в чужбина. Емигрантският поток продължава да се увеличава. И докато за едни чужбината е блян и мечтаят да напуснат родните ширини, за други тя се превръща в истинска мащеха. 
Трима португалци са били арестувани по обвинение в трафик на хора и заробване на 34 българи в Браганка, на 490 км североизточно от Лисабон. Португалската имиграционната служба съобщи, че е открила в района на Браганка 34 мъже и жени, които били заети в беритба на кестени и живеели при мизерни условия.

При обиските са били иззети редица документи, доказващи експлоатация на чуждестранни граждани в селскостопанския сектор в района, предаде БТА. На българите били обещани по 50 евро надница за работата, преди да заминат за Португалия.

Но им давали само половината сума, а освен това ги карали да плащат за храна и квартира, като по този начин на практика били превърнати в роби. По случая започнало разследване след сигнал от местни жители, че в стаи от 10 кв. м спят по 8 българи в мизерни условия. 

 

 

 

Водещи

Най-четени