Засега привържениците за оставането на Великобритания в ЕС водят с 52% 23.06 | 20:20

Между 27 и 36 милиона британци се очаква да решат трябва ли кралството да остане член на ЕС или да го напусне

От iNews.bg

Привържениците за оставането на Великобритания в Европейския съюз водят с 52% срещу 48% за противниците на британското членство. Това показва допитване на института "Ипсос МОРИ", цитирано от БНР. То беше огласено шест часа след началото на референдума. Въпреки това официални проучвания на нагласите по време на референдума не са разрешени, за да не се повлияе на мнението на избирателите.

Близо 46,5 милиона британци решават дали кралството им да остане в ЕС или да го напусне. Избирателната комисия във Великобритания отбелязва, че това е рекорден брой гласоподаватели. Очаква се през урните да минат между 60 и 80% от регистрираните избиратели, което означава между 27 и 36 милиона души.

Те отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?".

И в последния ден от кампанията вчера не можа да се стигне до превес на една от позициите – "за” или "против” оставането на Великобритания в Европейския съюз. Според резултатите от последни проучвания, публикувани снощи, кампанията за оставане в Евросъюза е засилила позициите си.

Анкета на института "КомРес" показва, че привържениците на членството водят с 48% срещу 42%. В друго допитване на "ЮГав" за "Таймс" позицията за оставане пък събира 51% срещу 49%. Все по-голяма вероятност – до 80%, дават и букмейкърите за победа на еврочленство.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин изрази оптимизъм за оставането на Великобритания в ЕС. Запитан дали се чувства уверен в победата на поддръжниците на еврочленството на днешния референдум, Корбин отговори, че е "изключително уверен".

Британските букмейкъри твърдят, че поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС имат по-добри шансове да спечелят референдума, отколкото поддръжниците на излизането.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Преброяването на гласовете в секциите по места ще започне веднага след затварянето им и ще се извършва ръчно. Първи частични резултати се очакват малко след полунощ местно време (2.00 ч бълг. време).

Големите електронни медии не са обявили планове за екзитполове, съответно и за прогнозни резултати след края на гласуването, тъй като позициите са изравнени и рамките на статистическата грешка са твърде широки, за да се направи надеждна прогноза. Има съобщения обаче, че някои финансови институции може би са поръчали частни допитвания, които да окажат влияние върху борсите, скоро след края на гласуването в 22.00 часа.

Междувременно наводнения и дъжд затрудняват провеждането на референдума. Много секции в Южна Англия са недостъпни заради обилните валежи.

Различни медии коментират, че това може да доведе до обрат в развоя, тъй като част от избирателите, подкрепящи оставането в ЕС, могат да не успеят да отидат до секциите си. При толкова близки резултати между "оставане” и "напускане” дори този фактор може да се окаже решаващ.

 

 

Водещи

Най-четени