Земята ще се пренасели с безработни - експертите очакват 11 млн. нови незаети 21.01 | 17:48

Страните с голям брой младежи, извън пазара на труда, ще се разтърсят от протести

От Христина Рафаилова

 В следващите  4 години  броят на хората, останали  без работа ще нарасне с 11 млн. За това предупреждават  от Международната организация на труда (МОТ) в доклада "Перспективите  за  световната заетост и социалните права – 2015 г."

Експертите смята, че   незаетите в глобален мащаб ще се увеличават, като през 2019 г. Те ще са 212 млн. души, като в момента хората без прехрана са 201 млн. души. 

"Повече от 61 млн. работни места са изгубени от началото на кризата през 2008 годна и нашите прогнози сочат, че безработицата  ще продължи да се покачва до края на десетилетието. Това означава, че кризата на трудовия пазар не е отминала за това няма място за успокоение", завия генералният директор на организацията Гай Райдър. 

Данните на МОТ показват, че в САЩ и Япония заетостта на населението се покачва, но в Европа нещата никак не са оптимистични. 

Експертите смятат, че спадът в цените на петрола и газа ще се отрази добре на показателите в развитите страни, но ще удари  сериозни пазара на труда в държавите, произвеждащи такива суровини като Латинска Америка, Африка и Арабския регион. 

Един от основните проблеми ще остане младежката безработици, става ясно от доклада на МОТ.  Според прогнозата незаетите  на възраст между 15 – 24 години ще продължават да се увеличават, като през миналата година младежите без прехрана са били 13%. 

"Добрата новината е, че броят на работещите бедни и с несигурна работа намалява в световен план. Въпреки това още почти половината от трудещите се не могат да покрият свои основни нужди и нямат достъп до достойна работа. За жените ситуацията е най – тежка", коментира Райдър.  

От организацията предупреждават и за възможността от избухване на сериозни социални недоволства, като те са най – вероятни в страните с висока  младежка безработица или расте стремително нагоре. 

Експертите отчитат, че през миналата година се е увеличило търсенето на ниско квалифицирана работна ръка като охрана и санитари, както и високо квалифицираните като адвокати и инженери. Новините за счетоводители и други  професии, свързани с администрацията не се  толкова желани на пазара на труда. 

Специалистите очакват  сериозен напредък на Гърция в борбата с безработицата, която през последните години страдаше от опустошителен спад на заетостта. Прогнозите са, че през 2016 година броят на незаетите  в южната ни съседка да спадне до 22%, като през миналата година той  е бил близо 27%. 

Експертите обаче предричат, че Испания  ще заеме мястото на Гърция, като страна с огромна безработица, като се очаква тя да достигна до 22,2% следващата година. 

Водещи

Най-четени