И Франция изтегля войските си от Афганистан 24.06 | 16:47

Вчера Барак Обама обяви, че САЩ изтегля 33 000 американски военнослужещи

От Кремена Бедерева

След САЩ, и Франция обяви, че започва да изтегля войниците си от Афганистан, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Франция ще изтегли от Афганистан няколкостотин свои войници до края на годината, каза френският президент Никола Саркози на брифинг в края на европейската среща на върха в Брюксел. През юли ще мога да ви съобщя подробности за кои части става въпрос и какъв ще е броят на изтеглените войници, уточни президентът.

Ако обстановката се подобри, окончателното изтегляне на силите на САЩ и НАТО, предвидено за 2014 г., може да стане и по-рано, добави той. През пролетта НАТО обяви, че започва предаването на отговорността за сигурността в Афганистан на афганистанската армия и полиция.

Очаква се този процес да продължи до края на 2014 г. Съгласно плановете на алианса, за този период числеността на натовските сили в страната ще бъда съкратена, а ролята им ще бъде сведена до съдействие и поддръжка на националните сили.

При все това, генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен по-рано подчерта, че НАТО няма да изостави Афганистан и ще остане там толкова дълго, колкото е необходимо.

iNews припомня, че вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че целият допълнителен контингент от 33 000 американски военнослужещи ще бъде изтеглен от Афганистан до следващото лято в резултат на прогреса във войната с талибаните.

Водещи

Най-четени