И най-богатите европейци пообедняха заради кризата 13.12 | 09:53

Спадът на икономиката ги принуди да инвестират в сигурни, но не толкова доходоносни инвестиции

От Ралица Стоянова

Кризата удари и на най-богатите семейства в Европа. Те получиха най-ниската възвращаемост от своето богатство за последните пет години, след като спадът на икономиката ги принуди да инвестират в сигурни, но не толкова доходоносни инвестиции, сочипроучване, цитирано от Reuters. 

Изследването обхваща 60 малки инвестиционни фирми, които управляват доходите на едни от най-богатите семейства на Стария континент. Според доклада годишната възвращаемост от инвестиционните портфейли на богаташките фамилии намалява до една трета от това, което са спечелили през 2011 г., пише Econ.bg.

Годишната възвращаемост от доходите на богатите семейства е 3,6%, като принципно заложената цел е в размер на 8%.

Същевременно голяма част от фирмите, отговарящи за богатството на високопоставените си клиенти, дори регистрират отрицателна доходност. За сравнение през 2011 г. тя е 8%, а през 2010 г. - 12%.

Според анализа една от основните причини за тези ниски резултати е търсенето на сигурност и бягането от инвестиране във високорискови активи. "Разбрахме, че не сме спазили едни от фундаменталните принципи на инвестирането, които помагаха на семействата през годините", коментират от инвестиционните фирми, включени в проучването.

Водещи

Най-четени