Из Северна Гърция не е за пътуване 06.02 | 16:38

Стачки на фермери и докери затрудняват обстановката, предупреждава външно

От Диана Цветкова

Пътната обстановка в Северна Гърция е изключително усложнена предвид стачката на земеделците и на пристанищните работници, обхванала страната.

Гръцките фермери изкараха тракторите си и друга селскостопанска техника по пътищата около основните артерии по направленията Промахон – Серес и Серес – Солун, както и улиците на самия град Солун, но полицията е освободила блокираните участъци.

По данни на полицията до момента не са налице съществени затруднения в трафика с изключения на някои спорадични сблъсъци на протестиращите фермери с органите на реда, съобщиха от българското Министерство на външните работи (МВнР).

Фериботните връзки по гръцките пристанища са възстановени, постепенно се нормализира обстановката и е започнало изпълнението на редовните линии. Пристанищните работници обаче остават в мобилизация и ще се включват в общата стачка на 20 февруари.

За този ден и за следващите няколко дни от външно министерство препоръчват българите, на които предстои пътуване, да избягват пристанищата в южната ни съседка, както и да се информират предварително за евентуални очаквани от превозвачите проблеми с разписанието.

Съгласно регламента на Европейския парламент в случай на отмяна или закъснение на пътническа услуга, пътниците имат право на обезщетение, освен когато отмяната или закъснението са резултат на атмосферни условия, застрашаващи безопасната експлоатация на кораба или на извънредни обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати дори след вземане на всякакви разумни мерки, не са присъщи на нормалното упражняване на дейността на съответния превозвач и се намират извън ефективния му контрол, посочват от МВнР.

Сред извънредните обстоятелства са природните бедствия, трудовите спорове, например стачки, спасителни операции по море и др.

В случай на закъснение с повече от 90 минути или отмяна на дадена пътническа услуга или круиз на пътниците при възможност трябва да се предлагат безплатно закуски, храна или напитки в зависимост от времето на чакане. Когато закъснението или отмяната на заминаването изисква допълнителен престой от една или повече нощи за пътника, превозвачът трябва да му предложи безплатно настаняване на борда или на брега, както и превоз между пристанищния терминал и мястото на настаняване.

Пътникът няма право на помощ от превозвача, когато е бил уведомен за отмяната на пътуването или закъснението преди покупката на билета. Без право на помощ са и пътниците с отворени билети, до уточняване на времето на заминаване. Изключение правят абонаментните карти или сезонни билети.

От външно припомнят, че билета е доказателство за наличие на договор за пътническа услуга, който дава право на описаните обезщетения.

Водещи

Най-четени