Изгасиха пожара на площадката за ядрени отпадъци във Франция* 12.09 | 15:07

Един човек е загинал, а опасността от изтичане на радиация вече е определена като "много много ниска"

От Елена Коцева

* Информацията е актуализирана към 17.16 часа

Пожарът във френската ядрена централа "Маркул" е вече изгасен. Рискът от изтичане на радиация е вече "много много нисък", според определението на експерти от френският Институт по ядрена сигурност.

Както по-рано ви съобщихме по информация на Lenta.ru  в "Маркул" във Франция е имало взрив. Най-малко четирима са пострадали, а един човек е изчезнал. Според съобщение на Europe 1, като се позовава на представител на Комитета по атомна енергетика на Франция, при инцидента е загинал един човек.

Централата се намира на територията на департамента Гар, в близост до град Ним.

Взривът се е случил около 11.45 часа местно време (12.45 часа българско) на една от площадките за съхранение на ядрени отпадъци.

Мястото на инцидента е отцепено от полицията.

Франция е една водещите "атомни" държави в света. В страната има 58 реактора и 19 централи.

 

iNews припомня, че само преди месеци започна проверка на сигурността на всички ядрени централи в Европа. Проверката и безпокойството за ядрената безопасност дойде след голямата авария в Япония, където земетресението и последвалото го цунами от 11 март блокираха АЕЦ "Фукушима – 1".

Аварията доведе до изтичане на радиоактивна вода в морета, до радиоактивно замърсяване на района, а властите евакуираха живущите в радиус от 20 километра. Японските спасители и специалисти се бориха с овладяване на аварията в продължение на месец.

 

Водещи

Най-четени