Румънската АЕЦ "Черна вода" ще издържи трус над 7,8 18.09 | 15:34

Такъв може да стане веднъж на хиляда години, според Вайда Борбала

От Олга Андреева

Атомната електроцентрала "Черна вода" в Румъния може да издържи на земетресение над 7,8 степен по скалата на Рихтер -  събитие, което може да се случи веднъж на хиляда години. Това заяви председателят на Националната комисия за контрол на ядрената дейността (НККЯД) Вайда Борбала, цитирана от Аджерпрес.

Комисията представи в петък оценка по предварителния доклад за осъществените тестове за устойчивост на АЕЦ "Черна вода", посочва БТА. Тестовете бяха направени по искане на Европейския съвет и Европейската комисия след катастрофата в АЕЦ "Фукушима" в Япония.

Националната компания Nuclearelectrica, която е оператор на електроцентралата, направи необходимите анализи според техническите спецификации, одобрени от EK и представи пред НККЯД предварителен доклад за оценка на ядрената сигурност.

"Действията, предприети от АЕЦ "Черна вода" след катастрофата във Фукушима (Япония) включват изготвянето и прилагането на нови процедури за незабавен отговор при ситуации, които може да доведат до пълна загуба на електрозахранването или загуба на капацитета за отстраняване на остатъчната топлина от басейна за съхранение на употребеното гориво, както и специфични процедури за реакция при тежки катастрофи", заяви  Борбала.

Тя добави, че са взети мерки за специфична подготовка на персонала за работа с новите процедури, осигуряване на електрозахранване от допълнителни независими източници, както и осигуряване на допълнителни източници на вода за охлаждане в случай на тежък инцидент.

iNews припомня, че ядрените реактори в АЕЦ "Козлодуй" са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд малко под 7 по скалата на Рихтер. По думите на председателя на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев от март 2011 г. земетресение с такъв магнитуд е максимумът, който може да се очаква у нас, предвид факта, че най-опасното сеизмично огнище за нас е Вранча.

Максималното земетресение, което се очаква от това огнище, е 7,2 по Рихтер, а докато трусът стигне до България, силата на земетресението ще е по-ниска от 7 по Рихтер.

По думите на енергийния министър Трайчо Трайков от началото на 2011 г. АЕЦ "Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус – около 7 по Рихтер. 

Водещи