Изгониха ученичка от училище, защото полата й била прекалено дълга 01.05 | 13:50

Облеклото на Сара има религиозни символи, според учителите й

От Беатрис Николoва

15-годишната Сара два пъти е била гонена от училището си в Шарлевил Мезиер, северна Франция, защото носела твърде дълга пола, пише nytimes. От училището смятат, че дългата черна пола, която носи младата мюсюлманка е "очевиден знак за религиозна принадлежност" и "провокация".

През 2004 г. във Франция приеха закон за забрана на всички религиозни знаци в държавните училища.

15-годишната Сара изповядва исляма, но всеки ден преди да отиде на училище маха кърпата от главата си, за да не нарушава правилата, пише изданието.

След като се даде гласност на случая, хиляди хора от целия свят изразиха възмущението си в социалните мрежи с хаштага #JePorteMaJupeCommeJeVeux (Нося полата си, както поискам). Интернет потребителите качиха десетки снимки със световни звезди, които носят подобни поли и питат какво е по-различното при тях.

1500274

Пред местна медия 15-годишната Сара споделя, че според нея полата й не е нищо специално. "Няма нищо наперено в нея и изобщо не е религиозен символ", смята младата мюсюлманка.

Според френския министър на образованието отношението на учителите и директора на училището, в което учи Сара, е продиктувано от "отношението на ученика", а не толкова дължината на полата. И все пак министърът е стигнал до заключението, че не може да се говори за "проповядване от името на ученика" и затова 15-годишното момиче няма да бъде изключено от училище, но пък вече е "открит диалог със семейството й".

Майката на момичето също смята, че това е една "обикновена пола без никакви знаци." Тя обаче е категорична, че ако от училището не искат дъщеря им, то те ще преместят детето си. "Не търсим проблеми", допълва майката. Тя признава, че дебатът не е изцяло нов.

1500275

През 2014 г. във Франция е имало 130 ученици, изключени от училище, заради облеклото си.

 

Живеем във време, в което се плаща на жени, за да ходят голи и разголени, а на тези които са по-консервативни се гледа подозрително. Една жена е свободна да облече каквото иска, а в една черна дълга пола няма нищо подозрително или нередно, пишат от nytimes.

Водещи

Най-четени