Издигнахме паметник на Васил Левски в Канада 30.10 | 14:02

Монументът бе открит вчера в град Брамптън

От iNews.bg

На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква "Св. Димитър” в Брамптън бе открит първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ "Св. Димитър” в Брамптън и с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, съобщиха от дирломатическото ни представителство.

За проекта са били направени дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие президентът Румен Радев заявява:

"За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!"

Водещи