Израел избира нов парламент 09.04 | 10:54

Вотът се очаква да бъде най-оспорвания от години насам

От iNews.bg

Израел провежда парламентарни избори. Вотът ще е най-оспорваният от години, пише Би Би Си, предаде БГНЕС. Лидерът на дясната партия Ликуд и настоящ премиер Бенямин Нетаняху, ще опита да си осигури пети мандат начело на страната.

Основните трудности пред него са обвинения в корупция и силната кандидатура на опозицията в лицето на пенсионирания генерал Бени Ганц.

Ганц оглавява центристкия алианс Синьо и бяло и обещава на израелците по-прозрачно управление от това на Нетаняху.

Очаква се нито една формация да не успее да спечели мнозинство в 120-местния Кнесет. Когато започнат да излизат резултатите, около 22 часа българско време, ще започнат и преговорите за формиране на управляваща коалиция.

На митинг в Ерусалим вчера Бенямин Нетаняху призова привържениците си да не бъдат "самодоволни” и да отидат да гласуват, защото "левичарите” още имат шанс да спечелят.

Стратегията на Нетаняху е да залага на все по-крайни послания, отправени към увеличаващата се група крайнодесни в израелското общество. Подобно послание беше и обявеното намерение след изборите да бъдат анексирани поселения на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Конкурентите на Нетаняху разчитат много на шумно отразените в медиите обвинения в корупция срещу премиера, които той определя като "лов на вещици”. Бени Ганц каза на митинг на свои поддръжници, че Нетаняху се опитва да промени законите в Израел, за да не може да бъде осъден.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Ликуд и Синьо и бяло са с изравнени позиции и вероятно ще вземат по 30 места в парламента.

Фрагментираната политическа система в Израел дава повече шансове на Нетаняху да успее да обедини Ликуд с други парламентарно представени групи и да формира правителство.

Водещи

Най-четени