Искаме спазване на правата на моряците от "Св. Николай" 19.11 | 18:11

Посолството ни в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти

От Елена Кирилова

Българското посолство в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти, в която ще иска да бъдат спазвани всички права на задържаните  по случая с кораба "Свети Николай”, на който бяха открити три тона кокаин, съобщават от Министерството на външните работи, предаде агенция "Фокус”.

Искането е за спазване на правата, които произтичат от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, по която както България, така и Испания е страна.

Чрез нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния им акт. Освен това ще бъде отправена повторна молба за среща на консула с тях. Той вече имаше две срещи със задържаните българи. Към момента нито един от задържаните български моряци на кораба "Свети Николай” не се е обърнал към българското посолство за помощ или превод.

Това, с което разполагат моряците, са трима служебни адвокати и преводач, назначен от испанските власти. За момента не е предвидено внасянето на възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание беше преведено устно на българите.

От Министерството на външните работи и българското посолство в Мадрид твърдят, че оказват пълно съдействие на задържаните, в рамките на своите компетенции. Към момента испанските власти не са предоставили на посолството ни обвинителен акт или други документи и информация по разследването. Испанската страна обаче не е и задължена да го прави, тъй като българското посолство не е страна по делото.

Водещи

Най-четени