Исландия вече затвори две преговорни глави 27.06 | 14:18

В първия ден на преговорите се оказа, че страната от години изпълнява европейските закони в някои сектори

От iNews.bg

Стартът на преговорния процес за влизането на Исландия в ЕС започна добре, докладват от Европейската комисия. Страната отвори четири глави и вече затвори две от тях.

В първия ден на преговорите (27 юни) бяха отворени главите, засягащи публичните доставки, медиите и информационното общество, наука и проучвания и образование и култура. В тези области Исландия вече е въвела европейското законодателство заради членството ѝ в Европейското икономическо пространство.

Още днес приключиха преговорите в областта наука и проучвания и образование и култура. От 16 години Исландия успешно участва в образователни и научни програми на ЕС, коментират от Брюксел липсата на затруднения в тези две области.

Не така обаче ще стои въпроса по отношение на сектора рибарство, коментират анализаторите. В тази област ЕС отдавна се опитва да наложи своите правила и квоти на исландските рибари, но засега неуспешно.

Друга сериозна пречка може да се окаже и банка Icesave. Исландците упорито отказват да платят компенсации на чужди граждани, загубили спестявания с фалита на специализираната в онлайн банкиране институция. В Icesave сериозни вложения имат граждани на Великобритания и Холандия.

Тежката финансова криза принуди Рейкявик да погледне в посока ЕС с надеждата, че влизането в общността и въвеждането на единната европейска валута ще намали негативните ефекти от кризата за исландската икономика. Като член на ЕС обаче страната ще трябва да приеме и някои ограничения, които никак не се харесват на гражданите.

Водещи

Най-четени