Риболовът - най-сериозната пречка пред влизането на Исландия в ЕС 24.06 | 15:01

Референдум решава дали страната влиза в ЕС, дори и ако Брюксел даде зелена светлина

От Ивайло Ачев

През следващата седмица Исландия започва детайлни преговори за влизане в Европейския съюз и въпросът с риболова засега се очертава като най-сериозното препятствие в иначе приятно изглеждащите разговори, пише Eubusiness.

През юли 2009 година Исландия пожела да влезе в ЕС, а година по-късно започна официални преговори за влизане в съюза. За една година вече е ясно, че Исландия е много по-близо до ЕС от който и да е предишен кандидат през 21-ви век и реално почти няма нужда да се правят реформи, които да променят дадена област по европейски маниер.

Според всички анализатори обаче въпросът с риболова и рибната индустрия е един от малкото, при които нещата няма да минат гладко. Основният проблем тук е квотата за улов на скумрия. През 2010 година Рейкявик на своя глава я увеличи без да се съобрази с предупрежденията на ЕС за популацията на този вид риба. Затова Брюксел забрани достъпа на исландски риболовни кораби до териториалните води на ЕС.

Не по-малък проблем е и традиционният улов на китове.

Настроенията в Исландия са, че риболовът е неизменна част от икономиката и културата на страната и че с влизането на страната в ЕС обемът на уловена риба ще скочи с 50%. Исландия настоява за "справедливо отношение" по този въпрос.

Другият сериозен проблем по пътя към ЕС за Исландия е обезщетението от 3,9 млрд. евро, което страната дължи на Великобритания и Холандия по случая Icesave. Преди три години исландската банка фалира и влоговете на много британски и холандски граждани "потънаха" заедно с нея, което принуди двете държави да ги гарантират. След това обаче така и не се стигна до споразумение за обезщетение от Исландия в полза на Великобритания и Холандия, като на два пъти исландските граждани казваха "не" на референдум на подготвени от исландското правителство споразумения с Великобритания и Холандия.

Европейското членство на Исландия отново ще се реши на референдум. Ако исландските граждани не пожелаят, одобрение от страна на Брюксел за влизане на страната в ЕС няма да има никакво значение.

Водещи