Италия е за „целеви интервенции“ срещу базираните в Либия трафиканти на хора 20.04 | 17:32

ЕС трябва да направи всичко възможно за подобряване на икономическата ситуация в бедстващите Либия и Сирия, смята чешкият министър-председател Бохуслав Соботка

От iNews.bg

Италия обмисля възможността за "целеви интервенции" срещу базираните в Либия трафиканти на хора, които стоят зад огромния ръст в броя на мигрантите, преминаващи Средиземно море, заяви премиерът Матео Ренци, цитиран от AФП.

"Хипотезата за военна интервенция за стабилизирането на Либия не се обсъжда. Което е възможно, обаче, са целеви интервенции за унищожаването на криминалната мрежа", каза италианският премиер на съвместна пресконференция с малтийския си колега Джоузеф Мускат.

Въвеждането на квоти за прием на бежанци в европейските държави няма да реши проблемите на ЕС с нелегалните имигранти. Без значителни усилия от страна на членките на Общността за подобряване на икономическата ситуация в бедстващите държави ситуацията няма да се промени, е позицията на чешкия министър-председател Бохуслав Соботка, цитиран от РИА Новости.

"Никой не може да остане равнодушен пред настоящата поредица от трагедии с бежанци в Средиземно море. За да бъдат предотвратени подобни трагедии, Евросъюзът е длъжен да направи всичко възможно за стабилизацията на бедстващите страни", заяви чешкият премиер. Той изрази готовността на Чехия да увеличи помощите, предназначени за бежанците.

Междувременно преди около час премиерът Ренци съобщи, че италианските служби съвместно с малтийските си колеги провеждат операция в Средиземно море за спасяването на имигранти от борда на два кораба, които са подали сигнал за тревога, съобщи The Telegraph. Засега не е ясно дали това са същите кораби, за които по-рано Международната организация за миграцията съобщи, че бедстват във водите на Средиземно море и се нуждаят от помощ.

Според организацията, човекът, подал сигнал, е съобщил, че на неговия кораб има 300 души и той потъва. Получен е сигнал за бедствие от още една надуваема лодка с около 100-150 души на борда. Тя се намира на около 30 мили от либийския бряг.

Най-четени