Йеменският президент също обеща оставката си 22.03 | 17:09

Демонстрантите сложиха символично оранжеви каски на главите си

От Елена Коцева

Президентът на Йемен Али Абдула Салех в изявление обеща до края на годината да се оттегли от властта.

Обещанието за оставка е направено под натиска на антиправителствено движение и масови протести в по-големите градове на страната. По време на протестите, които започваха преди около месец, възникнаха сериозни сблъсъци с полицията и военните поеха контрола над ключови места в столицата.

Днес Али Абдула Салех обеща да напусне поста си до края на 2012 година. В изявлението си той подчерта, че опит на военен преврат ще доведе до гражданска война.

Като условие обаче за напускането си Салех поставя провеждането на парламентарни избори в страната.

По предварителна информация опозиционните представители са отхвърлили предложението на президента, пише БиБиСи.

Междувременно не стихват сблъсъците между войските, лоялни на президента, и тези, които подкрепят опозицията. Поне двама войници загинаха по време на престрелка в района на президентския дворец в столицата Сана днес. В нея участват преминали към опозицията военни части и сили на Републиканската гвардия.

В същото време демонстрантите в града сложиха символично оранжеви каски на главите си, за да се предпазят от евентуални нападения с камъни от поддръжници на държавния глава.

Първата стъпка, която подсказа, че президентът Салех прави отстъпки пред опозицията, беше уволняването на правителството.

Протестите в Йемен започнаха заедно с протестите в Египет - в края на януари месец. Страната обаче се различава от останалите държави, където се развиха опозиционни движения.

От една страна, Йемен е една от най-бедните държави в тази част на земята, от друга страна, се намира под особеното внимание на САЩ и международната общност, след като бе обявена за територия, където "Ал Кайда" е установила тайните си групи.

Именно президентът Али Абдула Салех се ползва с одобрението и подкрепата на Запада, тъй като започна да провежда целенасочена антитерористична кампания. Покрай това в страната в последните години навлязоха значителни приходи. 

Най-четени