Страните от Персийския залив с план за Йемен 07.04 | 15:37

Очаква се среща между Салех и опонентите му в Саудитска Арабия

От Елена Коцева

Страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив са разработили план за оставката на президента на Йемен Али Абдула Салех.

Според плана Салех трябва да предаде властта на свой заместник, под ръководството на който впоследствие ще бъде свикан преходен съвет.

Предполага се в неговия състав да влязат видни йеменски политици и племенни старейшини. Този съвет трябва да излъчи правителството на националното единство.

Освен оставка, за Али Абдула Салех се предвижда и да напусне страната. В изгнанието той ще бъде съпроводен от своето семейство.
На Салех и не неговите близки се гарантира неприкосновеност.

Все още не е известно как президентът Али Абдула Салех приема този план и каква ще бъде реакцията му.

Заради разпростиращата се вълна от протести в арабските държави президентът на Йемен бързо след първите митинги в страната обеща своята оставка, но при условие за провеждане на избори в края на годината. Салех също гарантира, че няма намерение да се кандидатира за следващ мандат.

Според информация на АФП следващите дни се очаква този план да бъде обсъден в столицата на саудитска Арабия, Ел Рияд. На нея са поканени както Салех, така и негови опоненти.

Най-сериозни протести в Йемен имаше в началото на тази година. Основното искане на протестиращите беше незабавната оставка на Салех от президентския пост. Салех е начело на държавата от повече от 30 години. В сблъсъци с силите за сигурност по улиците загинаха повече от 120 демонстранти.

Водещи

Най-четени