Кадафи прие плана на Африканския съюз 11.04 | 07:47

По време на разговорите е била обсъдена и възможността за оставка на либийския лидер

От Елена Коцева

Либийското правителство под ръководството на Муамар Кадафи прие предложенията за урегулиране на конфликта, предложени от Африканския съюз.

Това заяви президентът на ЮАР Джейкъб Зума след среща в Триполи, цитиран от АФП.

Там се проведоха преговорите на либийския лидер с делегация на Африканския съюз.

Представителите на нашия брат приеха пътната карта за регулиране на конфликта. Ние трябва да дадем възможност на страните да прекратят огъня", заявява Зума преди да напусне Либия.

От оповестената до момента информация става ясно, че по време на разговорите е била обсъдена възможността за оставка на либийския лидер.

Пътната карта предвижда незабавно прекратяване на огъня, установяване на национален диалог, защита на чуждестранните граждани на територията на Либия и оказване на хуманитарна помощ на нуждаещите се.

В понеделник планът ще бъде представен и на силите на опозицията в Бенгази, за където е заминала вече делегация на Африканския съюз.

Вчера през деня стана ясно, че привърженици на Кадафи са приключили с изработването на проект за конституция на Либия. Представители на властта не уточниха какво ще бъде политическото устройство на страната след приемането на конституцията и какво място е отредено на Кадафи в новата политическа система, който формално не заема никакви държавни постове.

iNews припомня, че опозицията в Либия започна протестите си още в средата на януари месец, но напрежението в страната ескалира минали месец. Противниците на Кадафи, сформираха в Бенгази Национален преходен съвет.

Заради тежките сблъсъци между управляващи и опозиция, Франция, Великобритания и САЩ започнаха военна операция с цел ограничаване на въздушното пространство и морска блокада на Либия. Седмица след началото ръководството на операцията беше поето от НАТО.

Преди няколко дни САЩ предложиха също план за разрешаване на конфликта в Либия. Вашингтон предложи на двете страни незабавно да прекратят кръвопролитията, след което Кадафи да се откаже от властта и да заеме поста на почетен председател на Африканския съюз.

Ръководството на страната трябваше да премине в ръцете на преходно правителство начело със сегашния премиер Багдади Али ал-Махмуди и опозиционни лидери.

Тези предложения обаче не бяха приети нито от бунтовниците, нито от Кадафи.

Водещи

Най-четени