Кадафи пише до Обама 06.04 | 15:34

Предполага се, че либийският лидер е изложил условията си

От Елена Коцева

Либийският лидер Муамар Кадафи е отправил послание до президента на САЩ Барак Обама след като стана ясно, че американските военни се оттеглят от участието си в коалиционните сили.

iNews припомня, че операцията започна на 17 март. На 31 март НАТО пое изцяло командването срещу Либия от САЩ, Великобритания и Франция.

Информацията за писмото до Обама разпространи либийската агенция JANA. Подробности за съдържанието на написаното обаче не се дават.

Медиите обаче не изключват в посланието си Кадафи да е изложил предложенията и условията си за прекратяване на огъня и от него да се започне пътя на преход към преговори с опозицията.

Също така днес стана ясно, че САЩ изпращат в Либия бившия американски конгресмен Курт Уелдън. Усилията му трябва да се насочат към това по дипломатически път да бъде разрешение ситуацията в северноафриканската държава.

По информация на Ройтерс, конгресменът вече е подготвил пакет от предложения за стабилизация за Либия. Сред тях обаче е и оставката на Муамар Кадафи и сформирането на временно правителство, което да включва представители на различни политически направления.

Също така сред предвидените мерки е и осъществяването на мониторинг от страна на международната общност.

Водещи

Най-четени