Кадафи се крие в подземни тунели 13.06 | 12:09

Широки 4 м. и достигащи дължина до 200 м.

От Петя Михайлова

Либийският лидер Муамр Кадафи се укрива в широки 4 метра пустинни тунели, като някои от тях достигат дължина до 200 м.

Живейки в подобно укритие под земята, той отчаяно се опитва да избегне ударите на НАТО, пише в. "Дейли стар", като се позовава на високопоставен източник от либийските служби за сигурност.

Това напомня периода от Втората световна война, когато много британци са се крили в лондонското метро, за да избегнат авиоударите.

За нанасяне на удари по труднодостъпни бункери авиацията на НАТО използва специални бомби и устройства за откриване на подобни съоръжения. Кадафи се надява, че земните пластове ще го изолират от най-съвременните системи за откриване.

Това предполага, че полковникът може да е недалеч от Триполи и не противоречи на изявленията на президента на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов, който вчера игра шах с Кадафи не в бункер, а в една от неговите резиденции.

"Кадафи заяви, че няма намерение да напуска Либия и не разбира кой пост трябва да напусне", цитира думите му Илюмжинов.

"Аз не съм нито премиер, нито президент , нито пък крал. Не заемам никаква длъжност в Либия, затова аз нямам пост, който трябва да напусна", отбелязал Кадафи.

Тунелите, които са предполагаемото убежище на Кадафи, са били изградени през 80-те години на миналия век по време на строителството на подземна напоителна система, известна като Великата ръкотворна река. Напоителната система е смятана за най-голямата мрежа от подземни тунели в света.

Водещи

Най-четени