Хага издаде международна заповед за арест на Кадафи 27.06 | 15:19

Той е обвинен в използване на въоръжени сили срещу демонстрантите

От Петя Михайлова

Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за арест на либийския лидер Муамар Кадафи, съобщи "Ройтерс".

Издадени са и заповеди за ареста на 39-годишния син на Кадафи – Сейф ал Ислам, и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал Сенуси.

Съдия Санджи Масеноно Монагенг огласи решението на днешното публично заседание в Хага, което започна в 13,00 ч. местно време (14,00 ч. бълг. време). На 16 май прокурорът на МНС Луис Морено-Окампо поиска от съдиите да издадат международна заповед за арест срещу полковник Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и шефа на либийското разузнаване Абдула ас Сануси.

Прокурорът разглежда 69-годишния Муамар Кадафи като "косвен автор" на престъпленията, а синът му Сайф ал Ислам - като "косвен съавтор", за какъвто смята и Сануси - дясна ръка и зет на полковника.

Кадафи се обвинява в използване на въоръжени сили срещу участниците в антиправителствените демонстрации в Либия, които започнаха през февруари тази година. Според обвиненията по заповед на полковника са нанасяни удари по жилищни квартали и участници в погребални процесии, както и по хора, отиващи на молитва в джамията.

Според версията на обвинителите, синът на Кадафи и шефът на либийското разузнаване носят отговорност за заповедите и разпорежданията, довели до смъртта на цивилни лица в хода на въоръжените сблъсъци с протестиращите.

По-рано от Триполи обявиха, че Либия не попада под юрисдикцията на Хагския съд, тъй като страната не е подписала устава му. Освен това официалните либийски власти отбелязват, че разследването на съда се е провело само на територия, контролирана от бунтовници и за това не е обективно.

От началото на февруарските събития в Либия загинаха няколко хиляди души. Страната напуснаха 650 000 души, още 243 останаха без дом.

Водещи

Най-четени