Киев остава без гей парад 05.07 | 12:08

В София тече усилена подготовка за седмото издание

От iNews.bg

Остават само няколко часа до тазгодишния гей парад в София, който винаги предизвиква бурни емоции и коментари. Столицата ни ще стане домакин на най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права, за седми път.

Почитателите на "София Прайд" ще започнат да се събират пред Паметника на съветската армия в 17:00, а час след това тръгва шествието. Обиколката ще завърши с концерт в подкрепа на равенството и човешкото достойнство на всички хора, в който ще се включат българската Кончита Вурст, соул певицата Рут Колева и младата надежда Александра Александрова.

И докато подготовката за събитието у нас вече е на финалната права, стана ясно, че гей парадът в украйнската столица Киев няма да се състои, съобщи местното издание Kiev Post. Шествието също трябваше да бъде тази събота, само че полицията отказала да го охранява.

В тази връзка ръководителката на организацията "Инсайт" Елена Шевченко подчерта, че проваленият "поход на равенството" нямало да прилича на типичния западен "Гей парад", нито на карнавал.

"Това е поход на равенството. Ние се борим срещу всички дискриминации, включително срещу (лесбийските, гей, би- и транссексуалните) общности", обясни Шевченко.

Водещи

Най-четени