Кипърските банки са затворени... но не за всеки 26.03 | 13:08

От филиали на кипърските банки в чужбина са изтеглени стотици милиони

От Ралица Стоянова

Огромни суми са изтекли от кипърските банки, въпреки че те са затворени, съобщава Reuters.

Агенцията твърди, че от филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били транзакции на капитали, докато банките са били затворени. Това е станало, малко преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.

Големи клиенти на кипърски банки дори прибягвали до различни номера, за да теглят неограничени количества пари, като казвали, че сумите са предназначени за "хуманитарна помощ", за покупката на лекарства и даже за купуването на гориво за самолети, пише БТА.

Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и че е започнала да изисква повече книжни пари от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт.

Загубите за големите вложители в кипърски банки ще бъдат около 40%, а контролът върху движението на капиталите ще продължи няколко седмици, заяви финансовият министър Михалис Сарис в интервю за BBC.

Междувременно кредитната агенция Fitch понижи до равнище "дефолт" рейтингите на двете най-големи кипърски банки - Банката на Кипър и Кипърската народна банка - Лайки.

Намален е дългосрочният рейтинг на Лайки от степен "В" до дефолтната "D", а Банката на Кипър вече е с оценка "RD" (ограничен дефолт) спрямо досегашната "B".

 

Водещи

Най-четени