Русия се нацупи на плана за Кипър 25.03 | 17:10

Кражбата на това, което вече така или иначе е окрадено, продължава, каза Медведев

От Ралица Стоянова

Москва реагира изключително остро на обявения от Европейския съюз план за спасение на Кипър. По думите на руските власти подобен ход ще причини тежки загуби за чуждестранните депозитори в кипърските банки. Голяма част от тях са руски, уточнява Reuters. 

"Кражбата на това, което вече така или иначе е окрадено, продължава", лаконично и гневно заяви премиерът Дмитрий Медведев, пише Econ.bg.

Вицепремиерът Игор Шувалов пък каза, че все още не е ясно в какъв обем са загубите за руските инвеститори. Той допълни, че кипърският клон на държавната VTB няма да бъде засегнат от мерките на кипърското правителство.

"Това, което се случва, е доста добър знак за тези, които планират да прехвърлят капиталите си в руски банки", изтъкна Шувалов. "Явно е, че ние имаме много стабилни финансови институции".

Според договорения план депозитите във финансовите институции на острова с над 100 хиляди евро в тях ще бъдат тежко таксувани. По-голямата част от по-обемните влогове са с руски произход.

Същевременно миналата седмица Русия отказа да осигури исканата от Кипър финансова помощ. Освен това се очакваше последващият вариант на договореност между ЕС и Кипър да е много по-тежък за притежателите на депозити, отколкото първия, който така или иначе бе отхвърлен от правителството на острова.

Според статистики, руснаците отговарят за голяма част от 19-те милиарда евро, които не идват по линията на ЕС или не са банкови финанси.  

Най-четени