Кисинджър: Без съгласието на Русия единството на Сирия не може да бъде постигнато 30.12 | 17:15

"Европа се опитва да обозначи нов тип единство, но още не е в състояние да изрази въпросното желание по политически начин“

От iNews.bg

"Западът трябва да разбере, че без съгласието на Русия единството (на Сирия) не може да бъде постигнато", заяви Хенри Кисинджър в интервю за немския вестник "Ханделсблат". Мирното разрешаване на един или други проблем без участието на Русия ще бъде невъзможно", добави още той.

Спирайки се на украинската криза, той сподели, че ръководството на САЩ бе решило да даде урок на Русия по украинската криза, преди да започне да се договаря.

"Ангела Меркел изигра значителна и решаваща роля (за разрешаване на украинската криза - ред.). А те (Белият дом – ред.) бяха по-скоро настроени да дадат урок на Путин, преди да започнат да преговарят с него", заяви бившият държавен секретар на САЩ и доайен на американската дипломация.

Според него Русия в момента "се опитва да си върне идентичността в непривично обкръжение". Той окачестви тези опити като "проблематични за западния свят", който засега не може да "формулира дългосрочна стратегия за собствено развитие".

"Европа се опитва да обозначи нов тип единство, но още не е в състояние да изрази въпросното желание по политически начин", добави Хенри Кисинджър.


Водещи

Най-четени