Китай засилва контрола върху интернет 20.02 | 11:54

Мрежата може да отключи антиправителствени демонстрации, подобни на тези в арабските държави

От Георги Георгиев

Китайският президент Ху Дзинтао се обяви в събота (19 януари) за по-стриктен контрол върху интернет от страна на правителството, съобщи Ройтерс.

Притесненията на ръководителя на комунистическата партия са породени от появилите се наскоро из китайските уеб сайтове, базирани в чужбина, призиви за демонстрации, които са вдъхновени от събитията в Близкия Изток.

Тези съобщения имат малък шанс да предизвикат протести в Китай, чието еднопартийно управление е наложило строга цензура и повечето китайци имат трудности с достъпа от интернет сайтове в чужбина.

На срещата на лидерите на комунистическата партия обаче президентът Дзинтао изразил притесненията си, че въпреки нарастващия просперитет, страната се изправя пред все по-дълбоко социално разслоение, които би изложило на проверка способността на партията да поддържа твърд контрол.

По време на срещата президентът не споменал отключените до голяма степен от интернет бунтове срещу авторитарните правителства в Близкия Изток, довели вече до падането на двама несменяеми от десетилетия държавни ръководители.

Последната битка в китайското интернет пространство бе свързана с установяването на контрол над местен сайт, подобен на Twitter, в който потребителите можеха да напишат мнението си в рамките на 140 китайски символа.

Водещи

Най-четени