Интернет цензура и следене предизвикаха протести в Турция 16.05 | 10:51

Всяко влизане в мрежата – с парола и филтри за блокиране на съдържанието

От Нели Минчева

Хиляди протестираха в неделя в Турция срещу интернет цензурата в страната. Участие в организираните протести взеха жителите на около 30 града, съобщава АФП.

В Истанбул близо пет хиляди души минаха в протестно шествие по главната търговска артерия в града – булевард "Истиклал", скандирайки "Свободна Турция, свободен интернет", както и "Тайип, долу ръцете от моя интернет" (Реджеп Тайип Ердоган е премиерът на страната, бел. ред.).

В Анкара на апелите за мобилизация на гражданското общество обаче се отзоваха по-малко хора – около 500 души, по данни на агенцията.

Протестите са организирани от различни асоциации, но не липса и политически елемент, тъй като сред идеолозите за манифестациите са и малки леви партии.

Хиляди сайтове в Турция са с блокиран достъп, често по причина, че в съдържанието им има сексуални елементи. Достъпът обаче се спира и с политически мотиви – например в случаи на публикувани обиди по адрес на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременната Турска държава. Подобно съдържание струва на сайта за споделяне на видео YouTube забрана от три години за функциониране в Турция.

Ситуацията е остро критикувана от защитниците на свободата на словото, които се възмущават и от размитото законодателство в областта, както и от непрозрачността на процедурите, водещи до цензурирането на сайтове.

В неделя протестиращите обърнаха особено голямо внимание на нов проект за регулации в сектора, предвиждащи всеки онлайн потребител да се идентифицира с потребителско име и парола при влизането си в мрежата. След като направи това, той би трябвало и да избере един от четири налични филтъра за ограничение на съдържанието.

Мярката, която предвижда възможност за наказателни мерки при опит за заобикаляне на филтрите, се очаква да влезе в сила на 22 август.

iNews припомня, че в синхрон с тази политика в края на април Дирекцията по телекомуникациите в Турция оповести списък от 138 думи, върху които се налага забрана за използване в домейните на активните сайтове в страната.

И докато за някои от думите мотивите за забрана биха могли да бъдат разбираеми, при влизане в сила и на тази рестрикция, би се стигнало да абсурдни ситуации за някои "коректни" спрямо цензурата домейни, които въпреки всичко биха подлежали на затваряне. Един от примерите са страниците, съдържащи думата "
sanal” ("виртуален"), която автоматично става неудобна заради забранената дума "анал".

Водещи