Китай сигнализира за смекчаване на политиката за нулев COVID-19 01.12 | 12:00

Сун е централна фигура в реакцията на Пекин срещу пандемията. Тя заяви, че тази "нова ситуация" изисква "нови задачи"

От iNews.bg

Китайския вицепремиер Сун Чунлан сигнализира за евентуално смекчаване на строгия подход на страната към COVID-19, след като в цялата страна се проведоха протести, призоваващи за прекратяване на локдауните и за по-голяма политическа свобода, предаде АФП.

Сун е централна фигура в реакцията на Пекин срещу пандемията. Тя заяви, че тази "нова ситуация" изисква "нови задачи".

Гневът срещу политиката на Китай за нулев COVID-19, която включва масови локдауни, постоянни тестове и карантини, предизвика протести в големи градове, включително Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

Но макар че властите призоваха за "репресии" след демонстрациите, те също така започнаха да намекват, че може да се стигне до смекчаване на твърдата стратегия за борба с вируса.

Вицепремиерът Сун Чунлан заяви, че вариантът "Омикрон" отслабва и процентът на ваксинираните се подобрява. В последните си коментари тя не споменава политиката за нулев ковид, което подсказва, че подходът, който наруши икономиката и ежедневието, скоро може да бъде смекчен.

Коментарите дойдоха в момент, когато южният производствен център Гуанджоу - място на драматични сблъсъци между полицията и протестиращите във вторник вечерта - съобщи, че частично е отменил продължилата седмици наред забрана за достъп, въпреки че е регистрирал рекорден брой случаи на вируси.

В сряда официалните лица облекчиха в различна степен ограниченията във всички 11 района на града, включително Хайджу, където неотдавна се проведоха протестите.

С изключение на няколко определени "високорискови" квартала, здравната комисия на Гуанджоу заяви, че "останалите ще бъдат управлявани като зони с нисък риск".

"Смятаме, че китайските власти преминават към позицията "да живеем с Ковид", както е отразено в новите правила, които позволяват на хората да се изолират вкъщи, вместо да бъдат транспортирани до карантинни центрове", заявиха анализатори от "ANZ Research" в бележка

Водещи

Най-четени