Кметицата на Кьолн: Жени, дръжте се прилично, за да не ви нападат бежанци 06.01 | 18:20

Над 80 жени бяха подложени на сексуален тормоз от стотици мъже от арабски и африкански произход в нощта на Нова година

От Беатрис Николoва

Кметът на германският град Кьолн Хенриете Рекер посъветва жените в града, управляван от нея, да възприемат норма на поведение, за да предотвратят бъдещи атаки, подобни на случилите се в новогодишната нощ.

Тогава над 80 жени бяха подложени на сексуален тормоз от стотици мъже от арабски и африкански произход. Жените се оплакват, че са били опипвани и дори има случай на предполагаемо изнасилване. Рекер е заявила, че ще бъдат засилени полицейското присъствие и видеонаблюдението около гарата.

Хенриете Рекер свика спешна среща с органите на реда, за да обсъдят как най-добре да се справят с престъпленията.

Предложената норма на поведение на жените включва поддържането на една ръка разстояние от непознати, придържането към групата, с която се движат, и искане от минувачи за намеса при случай на посегателство.

"Тази норма е проектирана предимно за момичета и млади жени, за да се избегнат подобни случки", обяснява Рекер, добавяйки, че скоро ще бъде качена в интернет.

Думите ѝ провокираха вълна от недоволство сред обществото, защото извъртат гледната точка, и представят жертвите за виновни.

Все пак кметът настоява, че туристите от други държави трябва да се съобразяват с нормите на поведение в Германия.

Политици, противопоставящи се на масовата миграция в страната, свързаха престъпленията с бежанците, които надхвърлиха 1 млн. в Германия през последната година. Други настояха да се изчака изясняването на случая, преди да бъдат обвинени бежанците.

Междувременно днес 18-годишната Мишел, станала жертва на нападенията в Кльон, разказа за случая пред германската телевизия N-TV.

1622259

"Аз и още 11 момичета отидохме на площада, за да видим фойерверките. Забелязахме много мъже около нас. Докато минавахме покрай музия "Людвиг", ни заобиколиха около 30 мъже. Аз и приятелките ми се сбутахме една в друга и се хванахме за ръце. Мъжете започнаха да ни опипват и дърпат. Ние се разделихме и разбягахме, но ми дръпнаха чантата, както и на някои от приятелките ми", разказа 18-годишното момиче.

Полицията все още не е задържала никого за нападенията, но органите на реда заявиха, че имат трима заподозрени. 

През 2015 год. в Германия са влезли около милион бежанци. Само за 2014 година от полицията в Дюселдорф е регистрирала над 2000 престъпления, предимно кражби и престъпления от сексуален характер, на лица от африкански произход.

 

Водещи

Най-четени