Когато Ирландия призова децата си под знамето на свободата 28.03 | 11:16

Народът, страдал дълго под британския ботуш, си спомня епичното Великденско въстание

От Филипа Тодева

Хиляди войници се включиха във възпоменателния марш по случай 100-годишнината от съдбоносното за Ирландия Великденско въстание.

Огромен брой ирландци се стичаха към столицата Дъблин, за да отбележат годишнината от събитието, което запали искрата на ирландската независимост, предаде AP.

На този ден през 1916 година около 1200 ирландци организираха всенароден бунт срещу мястото на Ирландия в Обединеното кралство.

С огромно вълнение капитан Питър Килихър прочете пълния текст на прокламацията на Пиърс (бел.ред. Патрик Пиърс – лидер на Великденското движение в Ирландия). Това бе и кулминацията на 5-часовата процесия, която обиколи ключовите исторически места в Дъблин.

1674887"В името на Бога и на отишлите си поколения, от които Тя получи своята стара традиция на държавност, Ирландия, чрез нас, призовава децата си под своето знаме и ще се бори за свободата си", казва преди 100 години Пиърс, а днешните поколения от улица "О'Конъл" слушат тези слова днес.

През 1941 година Ирландия почете жертвите на бунта, като даде медали на наследниците им. Тогава се навършиха 25 години от Великденското въстание. Днес много от тях носеха тези медали. Ордени с величествена история:

1674886Британските части, в много от които се бият и ирландци, са били фокусирани върху борбата с Германия през Първата световна война, и се оказаха неподготвени да потушат ирландския бунт през 1916 година. Но империята бързо праща армия, която прекратява бунта само за шест дни.

След боевете има над 500 убити и повечето от тях са цивилни, уловени в капана на кръстосания огън. Убити са 126 британски войници, 82 бунтовници и 17 полицаи.

Наблюдател на всичко е това е поетът Уилям Бътлър Йейтс, който не може да скрие противоречивите си чувства към насилствения национализъм, който обаче ще доведе Ирландия до мечтаната свобода. Потресен от кървавите гледки, Йейтс пише за Ирландия: "Променена, променена напълно. Ражда се ужасна красота!".

Онова, което ветераните от Великденското въстание, постигат по-късно, обаче не може да се интерпретира.

1674888Отново на Великден 1949 година Ирландия обявява независимостта си.

Водещи

Най-четени