Конгресът в САЩ одобри работата на България за атентата в Бургас 20.02 | 14:49

111 конгресмени призоваха "Хизбула" да бъде призната за терористична от ЕС

От Владислав Рашков

Представители на Конгреса на САЩ изпратиха писмо на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което изказват подкрепата си за българското правителство за работата му по разследването на атентата в Бургас, информира агенция "Фокус".

"Вашето подробно и задълбочено разследване изгради здрава основа за по-нататъшни действия срещу "Хизбула". В тази връзка, можете да разчитате на нашата подкрепа и в бъдеще, когато предприемате следващите стъпки в тази насока”, пише в писмото на 111 конгресмени.

Според тях българският доклад представя категорични доказателства, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас. Те смятат, че са налице всички предпоставки за следващи действия, които да предотвратят следващи атаки в Европа.

Резултатите от разследването бяха използвани и като допълнителна аргументация, че Европейският съюз трябва да изолира "Хизбула". Конгресмените припомниха, че вече САЩ, Канада, Холандия, Обединеното Кралство и Австралия са добавили организацията в списъка си на терористични организации.

Поставянето на "Хизбула" в списъка на терористичните организации би била следващата логична стъпка в светлината на терористичната активност на тази организация на европейска земя, смятат представителите на Конгреса. Те смятат, че действията срещу организацията могат да ограничат плановете за терористични атаки в Европа. Изказва се притеснение, че ако подобни действия не бъдат предприети, е възможно "Хизбула" да се възползва от липсата на единство в Европейския съюз.

Нещо повече – ако бъдат запазени възможностите на "Хизбула" да извършва фондонабиране в Европа, това би поставило под заплаха и би подкопало значимите усилия на Европейския съюз по отношение на Близкоизточния мирен процес”, се казва в писмото.

От Конгреса бяха категорични, че са готови да сътрудничат по случая в Бургас.

Водещи

Най-четени