Конфликтът между Китай и Япония за о-ви Сенкаку нараства 14.09 | 09:13

В понеделник японците изкупиха и национализираха ценната островна верига, към която и Китай има претенции

От Александър Димитров

Конфликтът между Китай и Япония относно островите Сенкаку (или Дяою на китайски) ескалира и все повече се превръща в мания на китайското общество, съобщава LA Times. В понеделник японците изкупиха и национализираха ценната островна верига, към която и Китай има претенции. Това предизвика сериозно обществено недоволство и острата реакция на китайските управляващи.

Съвсем естествено конфликтът набързо се пренесе както из улиците на местните градове, обхванати от редица анти-японски демонстрации, така и в интернет.

Блоговете, форумите и социалните мрежи в Китай буквално са претрупани с различни идеи за бойкот и противопоставяне на японските "окупатори". Така например в китайския еквивалент на Twitter –микроблогинг сайта Weibo, се разпространиха най-различни призиви. Един от тях стана емблематичен и обиколи мрежата – ядосан мъж запалил своя автомобил Honda Civic като знак на протест срещу хода на японците. На преден план пред горящата кола китаецът е опънал транспарант с призива "Не забравяйте националният срам".

Гневът, изливан върху японски стоки, в частност – автомобили, е продължил и из улиците на Шенжен. Намерени са редица смазани коли с изпочупени стъкла и огънати капаци и покриви.

В туристически план, различни туроператори от Хайнан и Жиангсу са отменили пътуванията към Япония в началото на октомври. Тогава Китай чества своя национален празник.  Двойка младоженци пък се отказали от сватбените си снимки, защото фотостудиото не е успяло да намери техника, която да не е японска. В знак на протест младото семейство се отказало от услугите на студиото.

В провинция Хенан пък демонстранти са опъвали плакати с ироничния лозунг "Островите Дяою принадлежат на Китай – Аои Сора пък е на целия свят". (Аои Сора, чието име се превежда като "синьо небе", е известна японска звезда, известна с голите си фотосесии - бел.авт.)

Китайската актриса Ли Бингбинг обяви, че е пропуснала премиерата на новия филм от поредицата "Resident Evil” - "Resident Evil:Retribution”. Акцията ѝ е била в солидарност с неправомерното според нея национализиране на островите, които не са японска собственост.

Интернет порталът Sina също гръмна, съобщава БГНЕС. Над 86% от участвалите в тамошна анкета, озаглавена "Как може да се разреши ситуацията около островите Дяою", са отговорили с "война". Едва 11,8% залагат на преговори, а 2,1% не са успели да отговорят. Почти 87% от отговорилите в запитването ще бойкотират японските стоки и така ще продължат да изразяват протест срещу действията на Токио.

Проблемът със Сенкаку е, че веригата е сочена като евентуален източник на доста солидни залежи на газ.

Същевременно не всички китайци се присъединиха към войнственото настроение на обществото. За някои кризата е отвличане на публичното внимание от по-важни проблеми. Сред тях е и известният художник и дисидент Ай ВейВей. В своя Twitter той запита последователите си защо им са нужни островите Сенкаку, след като дори площад Тиенанмън не е техен.

Водещи

Най-четени