Кораби се събират в Средиземно море 27.08 | 18:08

Подводници също се готвят за удар по Сирия

От Антония Михайлова

Съединените щати и Великобритания събират в Средиземно море кораби, които може да бъдат задействани в нанасянето на удара по Сирия, съобщават американски и британски медии.

"Мога да потвърдя, че ВМС на САЩ разполага в региона със сили, които са готови да изпълнят всяко решение на президента", заявил представителят на Пентагона Бил Спикс в отговор на въпрос на журналисти.

По данни на в. USA Today, позоваващ се на източник в Пентагона, в Източната част на Средиземно море, в непосредствена близост до бреговете на Сирия, САЩ са разположили четири разрушителя – USS Barry DDG-52, USS Gravely DDG-107, USS Mahan DDG-72 и USS Ramage DDG-61. Всички те разполагат с крилати ракети Tomahawk с обсег на действие 1600 км.

В този регион периодично се появяват и подводници клас "Охайо". Това са USS Georgia SSGN-729 и USS Florida SSGN-728. Всяка от тях за няколко минути може да изпрати до 154 ракети Tomahawk.

Според данните подводницата Florida е взела активно участие в операцията на НАТО срещу Либия "Зората на Одисей". В началото на тази операция по създаването на зона, свободна от полети, на 19 март 2011 година подводницата изпрати 93 крилати ракети по цели в Либия, 90 от които попаднаха в целта.

Британски кораби също се готвят да вземат участие във възможната операция против Сирия, пише The Daily Telegraph. Кралският флот разполага сега в Средиземно море с две фрегати и самолетоносача HMS Illustrious, R06, но те не са въоръжени с крилати ракети. Командването на Кралския флот отказва да разкрие местоположението на подводниците си, но според вестника подводницата HMS Tireless S88 е била забелязана през уикенда в Гибралтар. Тя може да изпрати 30 ракети Tomahawk.

В случай на операция срещу Сирия е възможно да бъде задействана британската база в Акротири, Кипър, пише изданието.

Според тв канала NBC удари по цели в Сирия може да бъдат нанесени още този четвъртък. Източник на телевизията във Вашингтон отбелязва, че целта на операцията няма да е унищожението на сирийския президент Башар Асад, а командни бункери, летища и артилерия.

Други източници от администрацията на САЩ обаче твърдят, че ударите по Сирия по-скоро няма да бъдат нанесени, преди от страната да си тръгнат инспекторите на ООН по химическо оръжие. Мисията на експертите приключва в неделя.

Миналата седмица сирийските опозиционери заявиха, че военните са приложили срещу тях химическо оръжие в околностите на Дамаск. Представители на режима на Башар Асад наричат тези твърдения лъжа. Държавите от НАТО и редица арабски страни заявиха, че може със сила да се намесят в сирийския конфликт.

Водещи

Най-четени