Корупцията може да застраши комунистическата партия в Китай 08.11 | 19:09

На 15 ноември се очаква да бъдат назначени нови членове на Политбюро

От Владислав Рашков

Седмица преди назначаването на нови членове на Политбюро на Комунистическата партия на Китай, президентът Ху Цзинтао заяви на Конгреса от 2400 делегати, че проблемите с корупцията в страната могат да застрашат бъдещето на партията, пише BBC.

"Китай получи безпрецедентни възможности, но и се изправи пред големи предизвикателства. Новото ръководство в страната трябва да се стреми към повече работа", каза президентът.

Коментарите на Ху Цзинтао напомнят на смяната на ръководството от преди 10 години, когато отново корупционни скандали заплашваха партията.

Предстоящото предаване на власт беше разтресено от корупционни скандали, свързани с лидера на партията в град Чунцин Бо Силай. Той беше сред спряганите имена за нови ръководители, но обвинения в корупция и подозрения, че съпругата му е убила британски бизнесмен сгъстиха облаците върху политическата му кариера. Силай ще бъде изправен пред съд.

Обществено недоволство се формира и от други корупционни практики на някои партийни членове. И въпреки че в Китай има информационна цензура, това не попречи на много недоволни да публикуват коментари, искащи мерки срещу вземането на пари под масата.

Страната се изправя и пред други проблеми, например спадналия икономически растеж, както и дупката в бюджета на Китайската народна република.

Президентът коментира и конфликта с Япония относно островите Дяоюйдао/Синкаку. Според него страната трябва да продължи да отстоява това, което смята за легитимно свое притежание и подчерта, че Китай трябва да продължи да оказва натиск.

Очаква се партийния конгрес да избере нови членове на централния комитет. Новият орган от своя страна ще има за задача да избере новите членове на Постоянния комитет на Политбюро на ККП. В момента част от него са Ху Цзинтао и Вън Дзябао, които ще напуснат изпълнителния орган.

Мястото на Цзиднао ще бъде заето от вицепрезидента Си Цзинпин.

Много е вероятно Конгресът да редуцира членовете на Постоянния комитет от 9 на 7. Тези промени ще станат ясни най-вероятно на пленум на 15 ноември 2012 г.

В охраната на Конгреса са ангажирани над 1,4 млн. души, докато трае предаването на властта.

Водещи

Най-четени