Кредиторите поискаха приватизационен план от Кипър 30.10 | 08:37

Документът трябва да е готов до края на декември  

От Десислава Маданска

Представители на тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) са поискали от правителството в Никозия да подготви приватизационен план, съобщават кипърските вестници. Планът трябва да бъде готов до края на декември, като правителството е поело ангажимент да го изготви дотогава и да започне да го прилага. 

Приватизацията бе една от най-важните теми, разисквани през първия ден от разговорите на "тройката" в Никозия, чиято цел е да осигурят на острова изплащането на следващия транш от международната финансова помощ. 

В. "Политис" посочва, че по отношение на публичните финанси изглежда нещата се движат в рамките на споразумението с кредиторите, допълва БТА. Кредиторите са поискали също и план за здравеопазването.

Във връзка с банките е бил обсъждан проблемът с необслужваните кредити и големите проблемни заеми.  Кредиторите проверяват състоянието на кипърските банки и приватизацията, тъй като тези два сектора са сред условията за деблокиране на транша от 1,5 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм и 86 млн. евро от Международния валутен фонд.   

Водещи

Най-четени