Куп ограничения за е-тротинетките във Франция 25.10 | 15:25

Под 12-годишни нямат право да ги карат и максимална скорост от 25 км/ч са част от новите правила

От iNews.bg

Френското правителство публикува днес серия от правила за употреба на електрическите тротинетки, чиято разрастваща се популярност се оказа главоболие за властите, които искат безопасното им използване в градска среда, предаде БНР, цитирайки АФП.

Заложено е максималната скорост за различните видове тротинетки и други електрически устройства за придвижване като ховърборд да бъде до 25 км/ч, а минималната възраст за използването им е 12 години, съобщи зам.-министърът на транспорта Жан-Батист Джебари.

Карането по тротоарите ще бъде забранено, освен ако градът изрично не даде разрешение в отделни зони при пешеходна скорост.

Забранява се ползването от повече от един човек, забранена е и употребата на мобилен телефон, както при шофьори и колоездачи.

Повечето от новите правила влизат в сила от утре, с изключение на тези, които изискват технически промени като ограничаване на скоростта. Това нововъведение ще важи от 1 юли.

Париж се бори с овладяването на 15 000 е-скутера, които се дават под наем.

На забраната за паркирането им на тротоарите до голяма степен не се обръща внимание, въпреки заплахата от глоба в размер на 35 евро.

Градските власти планират да намалят броя на фирмите оператори до три с обществен търг идните месеци. В момента те са 12. 

Водещи

Най-четени