ЕС забрани вноса на семена и бобови растения от Египет 05.07 | 18:31

След като семена на елда бяха обявени за причинители на заразата от Ешерихия коли

От Петя Михайлова

Европейският съюз иззема от пазара няколко вида семена и временно забранява вноса на всички семена и бобови растения, внесени от Египет, след като египетските семена на елда (гречка) бяха обявени за един от възможните причинители на чревната инфекция Ешерихия коли в Северна Германия и Франция.

Това съобщава РИА Новости, като цитира съобщение на ЕК.

"Европейската комисия ще продължи да следи ситуацията много внимателно и ще предприеме допълнителни мерки, ако се наложи”, се подчертава в съобщението.

Европейската служба по безопасност на храните (EFSA) потвърди подозренията, че заразата от E. coli O104:H4 в Германия и Франция, е тръгнала от семена от сминдух, внесени от Египет.

По-късно тези семена са използвани от потребителите във вид на кълнове и имат най-пряка връзка между двете огнища на заболяването, твърди доклад на службата. Все пак властите коментират, че не всички внесените в ЕС зърна за производство на кълнове от Египет в периода 2009 – 2011 година могат да бъдат обвързани с тези случаи.

iNews.bg припомня, че от месец май в Европа се разпространява токсичен щам на бактерията ешерихия коли, който причини смъртта на 48 души в Германия. Има и един смъртен случай в Швеция, като починалият е пътувал до германия. По-късно болестта се появи и във Франция. До този момент броят на заболелите е 4 178 души.

Водещи

Най-четени