Лавров: Трафикът на бойци, оръжия и нефт през турско-сирийската граница не спира 23.03 | 12:47

Контрабандата преминава през територия на ИД, която се защитава с артилерийски обстрел от Турция

От iNews.bg

Прехвърлянето на бойци, оръжия и боеприпаси през турско-сирийската граница не е спирало въпреки влязлото в сила примирие. Това става ясно от думите на руския министър на външните работи Сергей Лавров. "Ние продължаваме да засичаме незаконен трафик през границата, като това важи и за двете посоки", отбелязва той, цитиран от "РИА Новости".

Първият дипломат на Москва казва още, че операцията на руските военни в Сирия, една от чиито цели беше именно пресичането на контрабандния трафик на оръжия, боеприпаси, хора, петрол и петролни продукти през границата, е постигнала значителен успех. Така трафикът е намалял сериозно, но въпреки това не е спирал, отбелязва още Лавров по време на съвместната си пресконференция с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

За самия трафик пък се използва територията точно между двата кюрдски анклава в Северна Сирия. Именно поради тази причина, когато кюрдските бойци се опитват да отвоюват от "Ислямска държава" тези земи, от Турция започва артилерийски обстрел по позициите на кюрдите и по този начин се пречи на борбата им срещу терористичната организация, подчертава още Лавров.

Водещи

Най-четени