Лекарства и лекари летят към Бенгази 01.03 | 07:49

Френската хуманитарна помощ тръгна тази нощ

От Елена Коцева

Два френски самолета ATR42 излетяха след полунощ от военна база край Париж с медицинска помощ за либийския град Бенгази. Първата пратка се състои от пет тона медицински материали и медикаменти.

С втория самолет за Либия летят няколко лекари, медицински сестри и представители на гражданска защита, съобщи френското външно министерство, цитирано от световните агенции.

Двата самолета ще кацнат в Кайро, откъдето товарът и персоналът ще продължат по суша към Бенгази.

Премиерът Франсоа Фийон съобщи вчера за изпращането на самолетите, посочвайки, че това е само началото на голяма хуманитарна операция за освободените територии в Либия.

Източната част на страната се намира почти напълно под контрола на противните на управлението на Муамар Кадафи. Лоялните на него сили продължават да контролират столицата Триполи.

Страните от Европейския съюз продължават операцията по евакуация на свои граждани, тъй като напрежението в африканската държава продължава вече две седмици и тяхната сигурност е застрашена.

Междувременно представители на Световната програма по продоволствието към ООН съобщиха, че на границата между Либия и Тунис се струпват десетки хиляди бежанци, които искат да се спасят от безредиците.

В интервю за БиБиСи либийският лидер Муамар Кадафи каза, че народът все още го обича и той е уверен в това.

Международната общност все още обсъжда какви мерки да предприеме спрямо Либия, за да спре насилието.

Водещи

Най-четени