ЕС съгласува санкции срещу режима на Кадафи 25.02 | 19:10

Има опасения обаче, че мерките ще имат обратен ефект

От Елена Коцева

Страните от ЕС съгласуваха днес пакет от санкции, включително и оръжейно ембарго, които да наложат на Либия. В пакета от мерки има и забрана за издаване на визи за хора от режима в Триполи.
Страните членки се договориха също така за замразяване на авоари в европейски банки на членовете на либийския режим, съобщава агенция Новости.
Оръжейното ембарго обхваща както военната техника, така и техника, която може да бъде използвана от властите за потушаване на антиправителствените демонстрации.
Решението ще бъде официално оповестено следващата седмица, отбелязва агенцията. Все още отделни детайли от пакета санкции се уточняват.
Засега не е известно колко души от либийския режим ще бъдат засегнати от визовата забрана и замразяването на авоарите. Очаква се санкциите да са насочени срещу Муамар Кадафи, неговото семейство и съюзници.
И днес протестите в много от градовете в Либия продължиха, като в столицата Триполи отново верни на режима на Кадафи войски откриха огън по демонстранти. Стълкновенията са започнали след традиционните петъчни молитви. По думите на очевидци броят на жертвите непрекъснато расте, като само днес са загинали най-малко 5 души.
Също според очевидци огън се открива не само по демонстранти, но и по всички хора, които се движат по улиците.
Сблъсъците продължават от 15 февруари, като под контрола на опозицията се намират повече от градовете на Либия. 
Голяма част от армията и полицията премина вече на страната на опозицията, много от ключовите хора от предишния режим, включително и главния прокурор, се отрекоха от Муамар Кадафи. 
Според няколко съобщения това е направил дори и синът на Кадафи – Сейф Ал Ислам.
Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди насилието на либийските сили за сигурност над демонстрантите и взе решение да изпрати анкетна комисия, за да разследва жестокостите, които в някои случаи може би представляват престъпления срещу човечността, предадоха Ройтерс и ДПА.        
Четиридесет и седемчленният комисариат прие с консенсус резолюция с препоръчителен характер, в която призовава членството на Либия в него да бъде преразгледано от Общото събрание на ООН в Ню Йорк, с възможността то да бъде замразено.

Водещи

Най-четени