Либийската опозиция настъпва организирано 01.04 | 15:16

Бунтовници обявиха, че са съгласни на прекратяване на огъня, но при условия

От Елена Коцева

Днес отрядите на либийските бунтовници предприеха организирано настъпление на пристанищния град Брега, който загубиха като контрол само преди два дни от правителствените войски.

Световните агенции отбелязват, че от няколко дни и особено днес започва да личи повече стратегия и тактика в действията на опозиционните сили, както и дисциплина и единоначалие.

Според информация на Ройтерс в момента настъплението се командва от професионални офицери, отцепили се от войските на Муамар Кадафи.

Адждабия е блокирана от постове и на фронта се допускат само такива, които притежават сериозно оръжие.

Повече от две седмици след началото на реални бойни действия на територията на Либия, както и действие на НАТО на нейната територия, все още нито една от противниковите сили няма преимущество в източната част на страната, която е по-размирна.

Междувременно стана ясно, че специалният пратеник на ООН в Либия Абделилах ал Хатиб
пристигна днес в Бенгази за среща с официални представители на Преходния национален съвет на Либия, Това е втората му визита в бунтовническия регион след като преди десет дни бе в Тобрук.

Либийските бунтовници обявиха днес, че са съгласни на прекратяване на огъня, ако силите на Муамар Кадафи напуснат градовете в западната част на страната и режимът гарантира свободата на словото. Като трето условие те поставиха изтеглянето на наемниците на Кадафи.

iNews припомня, че преди една седмица, точно след срещата на СС на ООН, на който бе приета резолюция срещу Либия, представители на Муамар Кадафи обявиха прекратяване на огъня. Впоследствие обаче самите правителствени войски вдигнаха отново оръжието и то точно в Бенгази.

Информацията, че до този момент категоричната опозиция е склонна да направи някакви компромиси, идва в момент, когато се появяват съобщения, че много от приближените на Кадафи напускат лагера му. 

Водещи

Най-четени